Nieuwsbrief 15

PDF
Beste lezer,

Sinds 2006 helpt Rosa Kiekebosch-Wigink (Heeten/Deventer) mensen zichzelf te ontwikkelen in diverse processen van psychosociaal welzijn en werk. Ze is algemeen counsellor/coach. Haar specialisatie is Rouwverwerking & Verliesbegeleiding. Daarnaast coacht ze, vaak op verzoek van landelijke arbeidsongeschiktheidsverzekeraars, ondernemers en professionals.

Meer.. www.rosakiekebosch.nl

Ik hoop dat je me via de nieuwsbrief beter leert kennen en aan mij zult denken wanneer je zelf, of iemand in jouw omgeving, in een situatie terecht komt waarin ondersteuning wenselijk is.

Jaargang 4, nummer 1 januari-februari-maart 2014

Inhoud:
Uitslag verkiezing: Counsellor van het jaar 2013
Wat kun jij nou voor me doen...?
Gedicht: Ik zou willen dat ik je kon zeggen
Warme douche voor commercieel bedrijf
Inspiratie & Trends 2014
Lied: I miss you, zanger: Mark Lotterman
Lied: Over verlies van een kind, zanger: Marco Borsato
Gezien op TV: “De Kist”
Gezien op TV: vierluik van “Nieuwsuur” over bewuster omgaan met oud worden, sterven en de dood

Uitslag verkiezing: Counsellor van het jaar 2013
12 december jl. ben ik (op onderstaande foto tweede van links) als tweede geëindigd bij de verkiezing Counsellor van het jaar 2013. Na heel lang op 1 te hebben gestaan ben ik toch nog als 2e beste van Nederland en België geëindigd! Ik ben heel blij met deze waardering voor mijn werk, hierbij dank ik iedereen die op me heeft gestemd. Uit de vele geanonimiseerde gemotiveerde reacties, die ik van de organisatie ontving, bleek o.a. dat men mij ervaart als een betrokken, professionele en authentieke begeleider die oprechte aandacht geeft, mensen voelen zich bij mij op hun gemak.
Uitreiking
Wat kun jij nou voor me doen...?
Vanmiddag ging de telefoon. Een nieuwe cliënt belt. “Ik ben doorverwezen door mijn huisarts. Drie jaar geleden is mijn zoon overleden, tot nu toe ging het eigenlijk altijd wel. Nu er momenteel meer problemen in mijn leven zijn en ik onlangs ben geopereerd lukt het me niet meer….. Maar ja, wat kun jij eraan doen? Hij komt toch nooit meer terug, ik heb levenslang….”. Met woorden van dezelfde strekking melden mensen zich vaker aan. Eerst gaat het nog wel met de nabestaande, maar wanneer een aantal problemen zich opstapelen of wanneer men gedwongen tot stilstand komt, bijvoorbeeld door een operatie of andere levensfase, is er geen ontsnappen meer aan. Dat wat met zorg is weggestopt, komt dan toch naar boven. Wanneer de huisarts of POH’er GGZ de nabestaande naar mij doorverwijst zijn nabestaanden vaak sceptisch. Ze twijfelen of het hen zal helpen. “Wat kun jij nou voor me doen…..?”
De eerste sessie wordt voluit gepraat. Alle verliezen, tegenslagen, verbroken (familie)relaties, zorgen en verdriet worden in een hoog tempo verteld, bijna zonder adempauze. “Zo. Nu weet je alles.” Vaak bedoelen mensen dan: zeg me maar wat ik moet doen en dan is het klaar….

Maar… zo werkt rouwbegeleiding niet. Rouwbegeleiding is een proces. Een proces van elkaar leren kennen, wie ben jij als mens, hoe reageer je op dingen, wat heb je meegemaakt in je leven, wat is je gevoel/emotie, wat zijn je klachten, wat heeft jou gevormd tot de mens die je nu bent, wat wil je graag bereiken, waar loop je nu tegenaan, wat is het lastigst, wat gaat er wel goed, welke hulp/oefeningen/opdrachten passen bij je. Kun je ook naar je gevoel of leefde je tot nu toe vooral vanuit je hoofd? Rouwen kan namelijk niet alleen vanuit je hoofd. Misschien vind je het wel te eng en te zweverig (zoals mensen die veel in hun hoofd zitten het vaak noemen) om naar je gevoel te gaan. En wil je alleen praktische tips. Ik kan en wil jou niet dwingen om het op een bepaalde manier te doen. Jij moet je eigen weg hierin vinden. Samen met mij. Ik begeleid je, kan je vertellen wat andere mensen geholpen heeft, wat mijn ervaring is, wat ik geleerd heb. Maar het belangrijkste is dat we een manier vinden waarop jij met dit verlies kunt leven. Ik loop een tijd met je mee, help je zoeken naar en vorm geven aan jouw antwoorden. Op deze manier wil ik samen met jou proberen een voor jou meer waardevol leven te creëren. Uiteindelijk ga jij het helemaal zelf doen. En nee, het is niet zwak om voor hulp bij me aan te kloppen. Het is juist hartstikke moedig en getuigt van zelfkennis. Je wilt graag dat het beter met jezelf gaat en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven!
Ik ben er voor je en hoop dat jij je kunt overgeven aan het proces. Hartelijke groet, Rosa

Een prachtig gedicht. Helemaal passend bij mij als Rouw- en Verliesbegeleider, had het zelf geschreven kunnen hebben.


Gedicht: Ik zou willen dat ik je kon zeggen

Auteur: onbekend

Ik zou willen
dat ik je kon zeggen
dat het overgaat.
Dat de tijd de wond wel heelt
en wachten
het enige is dat je hoeft te doen
om de zon weer te zien schijnen.
Ik zou je willen beloven
dat elke keer
dat je huilt
de pijn wat minder wordt
en
liefde voelbaar achter het gemis.
Als ik je een titel kon geven
van het boek
dat beschrijft
wat jij voelt
en wat jij moet doen
dan had je dat al lang gehad.
Er is geen recept
geen handleiding of belofte
geen tijd waarop
ik zeggen kan
het is over nu.
Mijn weg
was door diepe pijn,
emmers vol tranen
en dagen die jaren leken te duren.
Mijn weg
bracht me ook
waar ik nu ben.
Jouw manier
om jouw pijn
te dragen
zul je ontdekken, ooit.
Tot die tijd
wil ik er zijn
voor jou
en luisteren
elke keer opnieuw

Warme douche voor commercieel bedrijf

Net gebeld door een commercieel bedrijf waarvoor ik eerder een traject verzorgde. Zij willen graag begeleiding voor een stagiair die onlangs zeer plotseling zijn ouder is verloren. Dit stemt me hoopvol. Zorg voor de medemens vanuit een organisatie ook voor een stagiair!!

Inspiratie & Trends 2014
Graag nodig in je uit voor een bijzondere en inspirerende avond voor zelfbewuste vrouwen. Vorig jaar was ik een van de enthousiaste bezoeksters.
Nu bij deze 2e editie, ben ik een van de workshopgevers. Ik geef 2x een workshop: Feel Good door jouw ademhaling. D.m.v. deze praktische workshop leer ik je om met je ademhaling meer rust, vertrouwen, ontspanning en positiviteit in je leven te brengen. Want ademhalen doe je onbewust dag en nacht. Maar weet jij hoe belangrijk een goede ademhaling is voor je welzijn? Ik laat het je graag ervaren.
Kaarten voor dit evenement kun je bij mij kopen. Vorig jaar was het uitverkocht, dus wees op tijd. http://www.inspiratietrends.nl/

Lied: I miss you
Zanger: Mark Lotterman
https://www.youtube.com/watch?v=ChFonSlNjH0

Lied: Over verlies van een kind

Zanger: Marco Borsato
Het lied staat op het album Duizend Spiegels. De songtekst staat onder het "filmpje"
https://www.youtube.com/watch?v=QGMTaC7uNDU

Gezien op TV: “De Kist”
In het programma "De Kist" van de EO worden bekende, ‘spraakmakende’ Nederlanders geïnterviewd over hun relatie met de dood. Tussen de geïnterviewden zijn verschillende mensen die al jong een ouder(s) verloren. http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/1850/afleveringen?page=1
Voorbeelden hiervan vind je hieronder.

Jan Marijnissen
Het boegbeeld van de SP: Jan Marijnissen. Jan Marijnissen verloor zijn vader toen hij 10 jaar was.
9 september 2011

Arthur Japin
Schrijver Arthur Japin was 12 jaar toen hij zijn vader verloor door zelfdoding. Arthur komt uit een gezin waar geweld en depressie de boventoon voerde.
27 januari 2012

Rob Oudekerk
De vader van Rob Oudkerk deed meerdere zelfmoordpogingen. Hij overleed toen Rob 18 jaar was.
19 oktober 2012

Hedy d’Ancona
Hedy d’Ancona, politica en feministe, verloor als kind van 7 haar vader, en als kind van 14 haar tweede vader.
16 november 2012

Gezien op TV: Vierluik van “Nieuwsuur” over bewuster omgaan met oud worden, sterven en de dood
Mensen worden ouder en zijn vaker chronisch ziek. Medisch gezien is er steeds meer mogelijk. We moeten dus bewuster omgaan met oud worden, sterven en de dood. Een prachtig en interessant vierluik van "Nieuwsuur" over de medische besluitvorming in de spreekkamer.
Deel 1: De huisartsenpraktijk.
Deel 2: Het ziekenhuis
Deel 3: Het verpleeghuis
Deel 4: Het hospice
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/511829-laatste-levensfase-de-huisarts.html


Beste mensen,
Ik heb weer gedeeld wat ik wou delen. Hoop dat het waarde voor je heeft. Ik wens je een prachtig nieuw jaar toe!
Wil je meer weten of heb je behoefte aan een gesprek, bel me gerust.

Hartelijke groet,
Rosa Kiekebosch-Wigink