meeuwVeelgestelde vragen

Geeft u ook relatietherapie?
Af en toe wordt me de vraag gesteld: “Geeft u ook relatietherapie?” Mijn antwoord: “Ja, ik begeleid af en toe stellen. Nee, ik ben geen relatietherapeut en geef geen officiële relatietherapie.” Wanneer ik deze vraag krijg stel ik meestal voor de partners eerst individueel te begeleiden. “Eerst kijk ik naar jou als individu en de dingen waar jij tegenaan loopt. Ik luister naar je, zet je meer in je kracht, ik help je bewust te worden, hoe communiceer je, wat zijn je grenzen, help dat in jou te ontwikkelen wat je lastig vindt. Je mag een zelfstandig en onafhankelijk mens zijn, los van die ander. Daarbij is het vaak nodig dat je jezelf eerst beter leert kennen om daarna duidelijk te krijgen hoe je je wilt verhouden tot de ander(en). Hierna gaan we eventueel gedrieën in gesprek.”

We kennen elkaar van vroeger, uit de omgeving of in een ander verband. Of dat voor mij een bezwaar is, is de vraag.
Nee, ik vind het geen bezwaar dat we elkaar “kennen”. Of je me nu kent als oud-klasgenoot, dorpsgenoot, als oud-collega of in welke hoedanigheid dan ook. Voor mij is het geen probleem. Het gaat er om dat jij het geen probleem vindt. Het is belangrijk dat jij je veilig genoeg voelt en je volledig kunt geven ook je kwetsbare kant hoort daar bij.

Mijn familielid is ook bij u, vindt u dat een bezwaar?
Soms krijg ik telefoontjes met de vraag of ik er bezwaar tegen heb om mensen uit één familie/gezin te begeleiden. “Mijn moeder, vader, broer of zus is ook bij u”. Hier heb ik geen bezwaar tegen of moeite mee, ook niet wanneer men onderlinge problemen mocht hebben.