(Twents Volksblad) Rosa brengt licht in donkere maanden

E-mail PDF

Rosa brengt licht in donkere maanden

Rosa Kiekebosch-Wigink is een warme persoonlijkheid die vanuit haar gevoel en  levenservaring veel mensen helpt hun kwaliteit van leven weer te verhogen, meer draagkracht te krijgen.

Rosa Kiekebosch-Wigink is al bijna 15 jaar zelfstandig LifeCoach en VerliesCounselor. In 2013 werd zij uitgeroepen tot de op één na beste counselor van Nederland en België. Geen geringe prestatie.

Heeten/Nijverdal - "Ik ben blij met de waardering voor mijn werk," zegt Rosa. "Waar het mij om gaat is dat ik de kwaliteit van leven van mijn klanten help verhogen. Mensen daadwerkelijk zien, daar gaat het om. Mensen die bij mij komen hebben vaak diep verdriet. Samen kijken we wat er allemaal in hun leven is gebeurd en hoe ik ze kan ondersteunen meer draagkracht te krijgen. Daar heb ik geen methode of trucje voor. Ik kan heel goed luisteren en put uit mijn kennis en ervaring. Allereerst moet ik mijn cliënt leren kennen, wie is deze persoon, wat past het beste bij hem of haar? Dan zeg ik ze 'jij kent jezelf al je hele leven, maar voor mij ben je nieuw'.
 
De afgelopen jaren heeft Rosa ook verschillende mensen uit Nijverdal/Hellendoorn begeleidt. "Meestal vertellen mensen graag waarom ze bij mij zijn gekomen. Ook degene die zichzelf niet zo'n prater noemt breekt open. Soms is er heel veel en is het aan mij het belangrijkste eruit te halen. Of ze gaan iets uit de weg, ergens aan voorbij. Daar probeer ik dan op door te gaan. De gesprekken zijn vaak best pittig. Soms vergelijk ik hun leven met een grote pan soep. Zij hebben in hun leven allerlei dingen meegemaakt en ervaren, dat is dan één grote soep geworden. Ik kijk wat de belangrijkste ingrediënten zijn en hoe we die soep beter op smaak en kleur kunnen krijgen, zodat hij lekkerder smaakt en beter te verteren is.
Wanneer ik het zo omschrijf begrijpen mijn cliënten het goed."
 
Vooral op gevoel
"Al die jaren heb ik vooral op mijn gevoel gewerkt," gaat Rosa verder. "Ik vind het mooi zo dicht bij de ander te zijn en ik heb snel een klik met cliënten. De eerste twee tot drie afspraken zijn vaak wekelijks en daarna laat ik het over aan de behoefte van de klant. Natuurlijk voel ik wel mee wat een juiste tijdsperiode zou zijn, maar ik vind het zuiverder wanneer de datum voor de volgende afspraak vanuit de klant komt. En bijna altijd komt dit met elkaar overeen. Het is weer een stap in de richting van jezelf beter leren kennen en voelen. Wat heb jij nodig? Het lastige van rouw is dat iedereen dit zo anders ervaart. Uiteindelijk moet je je eigen pad van rouw zien te vinden, maar je hoeft het niet alleen te doen. Een veel geziene reactie is puur rationeel met verlies omgaan. Maar alleen met voldoende aandacht voor je emoties, vragen en zorgen kun je écht verder met je leven." 
 
Balans
Rosa weet uit ervaring hoe het is op jonge leeftijd je ouders te verliezen, weer vertrouwen in je lichaam te krijgen na een slopende ziekte, omgaan met de machteloosheid en de langdurige zorg voor een zieke dierbare. "En zo zijn er veel meer situaties waarbij je kunt spreken van gevoelens van rouw of verlies. Verstoorde (familie)relaties bijvoorbeeld, of een onvervulde kinderwens. Op het moment dat je iets op moet geven, is er eigenlijk altijd sprake van verlies. Wat ik heel vaak zie, zowel bij mannen als vrouwen, is dat ze te rationeel met verlies omgaan. De gevoelskant verdringen ze vaak uit angst de controle te verliezen of omdat ze dit onvoldoende geleerd hebben."
 
Rouw heeft twee benen, legt Rosa uit: een verliesbeen en een herstelbeen. Voor een goede rouw heb je beide benen nodig. Het verliesbeen gaat gepaard met emoties, geen zin, terugtrekken. Het herstelbeen heeft te maken met de ratio, hard werken, sporten, doorgaan. "Deze twee benen probeer ik met elkaar in balans te brengen, vaak door aandacht te besteden aan de emoties, vragen en zorgen. Sommige dingen moet je uitspreken, soms even flink huilen, van je af schrijven. Dat lucht op, geeft ruimte in je hoofd en helderheid in de situatie, zodat je het er op een ander niveau over kunt hebben. Dan kun je verder."
 
Rosa is een fijne vrouw om mee te praten, merk ik zelf. Bijna als vanzelf maak je haar deelgenoot van jouw zielenroerselen. Zonder schroom, zonder schaamte, zoals zij zegt: het mag er zijn, ik ben er voor je, zonder oordeel. Ze vindt het mooi dat ik het zo ervaar. "Ik heb hier heel bewust een veilige plek gecreëerd voor steun, (h)erkenning, begrip en hulp, maar alles valt of staat met mijn cliënt. Mijn motto is dan ook: 'Jouw toekomst hangt van een hoop dingen af, maar vooral van jou'."
 
 
 

(Salland Centraal) Rosa Kiekebosch-Wigink viert jubileum met ex-cliënten

E-mail PDF

Rosa Kiekebosch-Wigink viert jubileum met ex-cliënten

Coach & Rouwbegeleider Rosa Kiekebosch-Wigink heeft haar ex-cliënten nog eens voor een gesprek uitgenodigd. Op die manier viert Kiekebosch-Wigink het feit dat ze al weer tien jaar coach en rouwbegeleider is. Die tien jaar gingen niet ongemerkt voorbij. In 2013 is ze zelfs verkozen tot tweede beste counsellor van Nederland en België.

De ‘viering’ van het tweede lustrum is achter de schermen al van start gegaan. Via haar nieuwsbrief (1100 abonnees) hebben ex-cliënten aangeboden gekregen nog eens op gesprek te komen en de eerste gratis gesprekken zijn inmiddels gevoerd. Rosa is namelijk benieuwd hoe het de mensen vergaat jaren na de begeleiding. “Ik ben oprecht geïnteresseerd in hoe het mensen vergaat, maar het geeft me natuurlijk ook inzicht in mijn werk. Niet onbelangrijk!”

Als je eerder aan Rosa vroeg waarom mensen bij haar moesten aankloppen, antwoordde ze dat ze er is voor rouw- en verliesverwerking en andere situaties waarin je het moeilijk hebt. Maar nu na tien jaar zegt ze: “Ik zou die vraag willen omdraaien. Waarvoor moet je niet bij mij zijn? In al die jaren heb ik zoveel worstelingen gehoord, zoveel emoties gezien, mensen met zoveel situaties leren omgaan. Dat het uiteindelijk weer beter gaat met mensen, dat ze zich positief ontwikkelen: echt, ik beoefen het mooiste vak dat er is.

Voorbeelden noemen heeft het gevaar in zich dat men denkt dat je alleen daarvoor bij me terecht kunt. Maar vaak kun je om voorbeelden noemen niet heen. Vaak gaat het bij coaching om klankborden. Je wordt door mij geconfronteerd met je eigen gedrag, je krijgt inzicht in jouw manier van doen in jouw situatie, je wordt geprikkeld en uitgedaagd. Kortom je wordt zelfbewuster.

Je komt bijvoorbeeld bij me omdat je last hebt van stress, je wilt inzicht krijgen in hoe je om kunt gaan met je werkdruk, de balans tussen werk en privé. Je komt bij me omdat je ergernissen hebt ten aanzien van je medewerkers. Je wilt over een tijd je bedrijf verkopen. Je zit in een veranderingsproces en wilt een ervaren coach die mee denkt. Dat wat jou bezig houdt ventileer je en vervolgens kijken we samen hoe je daarmee wilt en kunt omgaan.”

Met deze laatste voorbeelden geeft Kiekebosch-Wigink aan dat ze ook al die jaren al ondernemers en professionals ondersteunt. Ze heeft jarenlang gewerkt bij onder meer uitgeverij Wolters Kluwer en Twijnstra Gudde organisatieadvies, dus de zakelijke wereld is haar goed bekend.

In alle situaties is de visie van Kiekebosch-Wigink: “De toekomst hangt van een hoop dingen af, maar vooral van jou! Tijdens counselling (specialisatie rouwbegeleiding) gaat het daarom ook veel over je zelf. Over grenzen stellen, over zelfvertrouwen of het gebrek eraan, over onvrede. “Mensen die bij me komen zijn in rouw, moeten leren omgaan met en verder leven na kanker, zitten in een scheiding of hebben dat net achter de rug, of ze hebben weinig tijd voor zichzelf vanwege mantelzorg. Dat zijn situaties die iedereen kent, waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Sommige mensen hebben al jaren met meerdere situaties tegelijk te maken. En toch moet je er uiteindelijk mee verder. Het gaat om jóuw toekomst!”

Aan de inhoud van het werk is er de afgelopen tien jaar nier veel veranderd, blikt Rosa Kiekebosch terug. “Maar de mensen die bij me komen zijn door de jaren wel opener geworden over een bezoek aan mij, over het feit dat ze hulp of ondersteuning zoeken. Coaching en rouwbegeleiding zijn meer acceptabel geworden want iedereen kan vroeg of laat, voor kortere of langere tijd, een ervaren coach gebruiken. Mensen zetten dus makkelijker de stap dan tien jaar geleden. Helemaal wanneer ik kijk naar eind twintig- en dertigjarigen. Ik denk dat dit komt omdat er op veel plekken meer aandacht voor de binnenkant, voor het welzijn van mensen is. Dat zien we op TV en kunnen we lezen op Social Media.

Mensen vinden me via mijn site, mijn folder, Facebook of LinkedIn. Huisartsen en praktijkondersteuners verwijzen ook door, net als uitvaartondernemers. Vaak komen mensen bij me via mond tot mond reclame. Daar ben ik uiteraard blij mee, want alleen tevreden cliënten maken reclame voor je. Cliënten zeggen dat ik toegankelijk, verhelderend, betrokken, ervaren én betrouwbaar ben. Ik ben daarom in 2013 ook verkozen tot tweede beste counsellor van Nederland en België!”

Rosa Kiekebosch-Wigink
Alingcamp 51a
8111 bv Heeten
Tel. 06-486 47 561
Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken
www.rosakiekebosch.nl
Facebook: Coach & Rouwbegeleider Rosa Kiekebosch-Wigink
LinkedIn

 

(Deventer Centraal) Praktijk Rosa Kiekebosch-Wigink nu ook in Deventer

E-mail PDF

Praktijk Rosa Kiekebosch-Wigink nu ook in Deventer

Na zeven jaar een praktijkruimte aan huis in Heeten houdt het bedrijf Kiekebosch Rouw- en Verliesbegeleiding/Coaching voor ondernemers en professionals nu ook praktijk in het Kuna Ludado pand aan de Brinkgreverweg in Deventer. De ruimte is aangenaam en stil. Er ligt wit tapijt op de vloer, er staat een massagetafel die soms door haar wordt gebruikt. “Mensen kunnen soms letterlijk vastzitten in hun verdriet”.

Rosa Kiekebosch-Wigink (47) geeft begeleiding in rouw en situaties waarin er sprake is van verlies, ook mantelzorgers horen daar bij. Vooral mensen die een dierbare zijn verloren, zeer ernstig ziek zijn of ongewenst kinderloos bezoeken haar praktijk. Evenals mensen die chronisch ziek zijn, hun baan hebben verloren of met een scheiding hebben te maken. Daarnaast coacht ze, vaak vanuit een landelijke organisatie, ondernemers en professionals en hun inwonende familieleden.

De groei van haar bedrijf en de betere bereikbaarheid heeft haar tot een ruimte in Deventer doen besluiten. Een groot deel van haar leven werkte ze in Deventer als (directie)secretaresse bij o.a. Deventer Ziekenhuis, Twijnstra Gudde en Uitgeverij Kluwer. Steeds meer werkgevers weten haar rechtstreeks te vinden. Er is hen gelukkig heel wat aan gelegen dat werknemers met rouw & verlies en mantelzorgers goede begeleiding krijgen, hierdoor wordt langdurige uitval vaak voorkomen.

Rosa Kiekebosch-Wigink behoort bij de top 12 van beste counsellors uit Nederland en België, zo is te lezen op haar website. Tientallen klanten en relaties hebben hun stem en positieve motivaties op haar uitgebracht bij de laatste verkiezingen. Ze wordt door hen allen zeer gewaardeerd.

Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, haar eigen verlieservaringen vormen mede de basis voor haar werk. Rosa is aangesloten bij beroepsverenigingen om op die manier de kwaliteit te waarborgen.
Een nieuw evenwicht vinden, zo omschrijft Kiekebosch de kern van het proces. Niets wordt meer zoals het was of zal zijn zoals je eerder jouw toekomst had voorgesteld. De kracht vinden om verder te gaan zodat uiteindelijk weer naar de toekomst kan worden gekeken. Dit alles kost tijd en aandacht. Ik ondersteun je bij het leren omgaan met je verlies. Rosa vindt het heel belangrijk dat je ruimte inneemt voor je psychisch welbevinden.

Met haar praktijk heeft ze een veilige plek gecreëerd voor steun, (h)erkenning, begrip en hulp. Haar motto is: Jouw toekomst hangt van een hoop dingen af, maar vooral van jou! Verstoorde rouw kan lang doorwerken. Niet alleen op je eigen leven, maar ook op dat van mensen om je heen.

 

Stentor 23-08-2012

E-mail PDF

'Verlies en rouw kunnen soms te pijnlijk worden'

Ze heeft zelf een harde leerschool gehad, typeert haar jeugd als 'groot geworden in een sluier van verdriet'. Nu is ze er helemaal bovenop en helpt juist anderen om te gaan met verlies.

Veel mensen zijn goed in staat om zichzelf rond een ingrijpende gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, weer op de rails te krijgen. Sommigen hebben daar moeite mee, lopen vast, krijgen klachten. Soms na een aantal weken, soms na jaren, als er bijvoorbeeld tevergeefs geprobeerd is om de traumatische gebeurtenis weg te stoppen.

Rosa Kiekebosch-Wigink heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die even met zichzelf in de knoop zitten of zichzelf willen ontwikkelen. Zij is een luisterend oor, klankbord, coach. "Het is geen trucje", vertelt de inwoonster van Heeten in haar praktijkruimte aan huis. Wat zij dan precies wel doet, laat zich niet eenvoudig in een paar zinnen omschrijven. Elk individu is anders, net zoals situaties, achtergronden of omgeving. Veel mensen leven in de oppervlakkige waan van de dag en botsen ineens tegen een levensvraag op. Een relatie is naar de knoppen, een van je ouders of je partner overlijdt, of je hebt zelf te horen gekregen dat je niet lang meer te leven hebt. Wat dan? Kop in het zand is doorgaans niet de beste optie. Al gebeurt het maar al te vaak. Rosa Kiekebosch formuleert het op haar visitekaartje treffend: de toekomst hangt van veel dingen af, maar vooral van jou!

"Als mensen tegenover mij zitten, voel ik meestal intuïtief aan waar de problemen in hun specifieke situatie zitten", vertelt Rosa Kiekebosch. "Ik stel me daarvoor open, krijg soms kippenvel op die momenten. Ik ben er op dat moment voor iemand die ondersteuning nodig heeft, zo zie ik het. Een groot voorrecht om te mogen doen. In feite kunnen de mensen hun hart luchten bij een onafhankelijk iemand. Elke sessie is anders. Vergelijk het met een vrije schilder of een componist. Je weet niet precies waar je uitkomt. Soms zet ik muziek op, met de ander doe ik ontspanningsoefeningen, we gaan ook wel eens samen buiten wandelen en praten. Soms moet ik confronterend zijn. Wat ik eigenlijk altijd adviseer is: wees lief voor jezelf, dat is enorm belangrijk en wordt vaak vergeten. Mensen vinden het vaak ook egoïstisch om zichzelf te verwennen, terwijl het juist belangrijk is om goed in balans te zijn. Ruimte nemen voor je psychisch welbevinden. Zeker wanneer je de zorg hebt voor kinderen."

Rosa Kiekebosch noemt zichzelf een ervaringsdeskundige. Als jong kind verloor zij haar vader. 'Groot geworden in een sluier van verdriet', typeert zij haar jeugd. De jonge Rosa, de een na jongste in een gezin van zeven kinderen,werd opgevoed met de klassieke termen. Niet lullen maar poetsen. Kan niet ligt op 't kerkhof. Wil niet ligt ernaast. Uiteindelijk werd zij directiesecretaresse, ondermeer bij Wolters Kluwer en Twijnstra & Gudde. Totdat zij, als moeder van twee jonge kinderen, ook haar moeder verloor. Niet meer dat vertrouwde adres waar je altijd terecht kan. Weg vraagbaak. "Ik vond het vooral niet eerlijk", blikt ze terug. "Waarom? Waarom juist nu ook mijn moeder?" Het gevolg op termijn was niet mis. Kiekebosch kreeg een burnout, lag vele dagen doelloos te peinzen op de bank en vroeg zich ook af wat ze met de rest van haar leven aanmoest. "Mensen zijn zo gericht op ego. Iedereen die je niet kent, vraagt eerst wat je doet, niet wie je bent. Komt bij dat ik mijzelf altijd anders heb gevoeld, niet meegaan in de massa, diepzinniger. Ik verstopte veel vragen."

De Ierse rockband U2 had een nummer wat Rosa graag luidkeels meezong. 'I Still haven't Found What I'm Looking For'. Sinds zeven jaar heeft Rosa het antwoord gevonden. Haar praktijk in rouw en verliesbegeleiding. Overigens coacht zij ook professionals en ondernemers. "Ik heb een harde leerschool gehad. Naast het overlijden van mijn ouders en mijn lievelingsoma ben ik ook nog door een traumahelikopter van een Pyreneeënrots gehaald. We waren op vakantie. Negen uur alleen op een rots gezeten na een valpartij. Maar ik hield vertrouwen, wist dat ik gered zou worden. Het was als in een film, er kwam een lijn met een hulpverlener naar beneden uit de helikopter en ik werd opgetakeld. Toen kwamen alle emoties er meteen uit. Was ook weer een les. Hoeveel ellende je ook meemaakt, je moet het vertrouwen houden of daarna hervinden, contact met jezelf houden. In die zin geef ik mensen advies en structuur. Niets zweverigs, ik ben juist van de helderheid en duidelijkheid. Ik ben ook geen pastoor. Het is meer oprechte interesse in andere mensen, helpen. Zo was mijn moeder ook. Respect voor anderen, niet praten over maar met een ander, sociaal bewogen. Het is toch prachtig als je anderen de weg terug leert vinden?"