Nieuwsbrief 25

PDF

Beste lezer,

Sinds 2006 help ik, Rosa Kiekebosch-Wigink als Coach voor ondernemers en professionals & Rouwbegeleider, mensen zichzelf te ontwikkelen in diverse processen van welzijn en werk. Mensen ervaren mij als betrokken, ervaren én betrouwbaar.

Door stil te staan bij hoe het was en hoe het nu is help ik je een nieuw evenwicht te vinden. Hierdoor vind je kracht om verder te gaan zodat je uiteindelijk weer naar de toekomst kunt kijken. Na mijn begeleiding voelen mensen zich gelukkiger en evenwichtiger, hebben meer zelfvertrouwen en weten weer richting aan hun leven te geven. De toekomst hangt van een hoop dingen af maar vooral van jou!

Door mijn nieuwsbrieven hoop ik dat je me beter leert kennen. Wanneer je iemand weet voor wie ondersteuning waardevol kan zijn voel je dan vrij mijn nieuwsbrief door te sturen en degene te attenderen op mijn werk en site. Reeds verschenen nieuwsbrieven zijn te vinden onder: http://www.rosakiekebosch.nl/nieuwsbrieven

Jaargang 6, nummer 3, speciale uitgave

Deze nieuwsbrief staat geheel in het teken van de voetreis die ik binnenkort ga maken.

Al járen is het een grote wens van me ooit het 800 km lange pelgrimspad naar Santiago de Compestella te wandelen. Het pad loopt in Noord Spanje. Beginnend in Zuid Frankrijk in het plaatsje St. Jean Pied de Port, van hieruit direct de Pyreneeën over. Zaterdag 6 augustus is het zover, dan vertrek ik. Vanaf maandag 3 oktober werk ik weer in mijn praktijk. 

Aangezien niet iedereen bekend is met deze voetreis, hieronder een film. Op internet is veel informatie te vinden. Je kunt dan het best googlen op: Camino de Santiago.
https://www.youtube.com/watch?v=nET5NS3q2gM


De Camino
De route wordt sinds de middeleeuwen gelopen door mensen uit alle delen van de wereld. Het lopen in een nieuwe omgeving, het ontdekken, genieten van de natuur en van het onbekende landschap is voor mij de voornaamste reden om te gaan.
Langere tijd onderweg zijn, slecht het noodzakelijke meedragen in mijn rugzak. Al die tijd communiceren in het Engels. Misschien dagenlang regen, misschien enorme hitte. Overnachten in pelgrimsherbergen, slapen op slaapzalen. Toegeven aan het ongewisse, niet alles willen en kunnen plannen. Steeds mijn eigen keuzes maken, geen rekening hoeven houden met anderen. Nooit eerder was ik alleen op reis. Nooit eerder was ik zo lang van huis. Ik ga ervaren wat mijn pad me gaat brengen.

Hoe lang heb ik deze wens al?
Al zo’n 10 jaar is het een wens van mij om ooit dit pad te lopen. Zoveel redenen waardoor het uitvoeren van mijn wens er nog steeds niet van is gekomen: eerst waren de kinderen te jong, daarna waren er jarenlang veel zorgen om én verzorging voor mijn naasten.
Mijn coachingspraktijk was ik druk aan het opbouwen en ik wou beschikbaar zijn en blijven voor mijn cliënten. In mijn achterhoofd dacht ik tevens: “dat kan wel als ik ouder ben”.
In mijn nieuwsbrief nr. 6 van januari 2012 schreef ik het volgende:

"Een grote wens van mij is om ooit, als de kinderen ouder zijn, de pelgrimsroute (de Camino) naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje te lopen. Zonder tijdsdruk, zonder voorgenomen aantal kilometers per dag, een langere periode achtereen tijd voor mezelf. De ene voet voor de andere, van dag tot dag leven alleen de zorg voor eten en een slaapplek. Met ruimte en aandacht voor genieten van het licht, het opkomen van de zon, de lucht, de bloemen en bomen onderweg –ik noem dit altijd voeding voor mijn ogen en ziel-, het ontmoeten van de mensen op mijn pad, genieten van de weg er naartoe. Uiteindelijk is dit waar het in het leven ook om draait: het gaat niet om de aankomst bij je doel maar het gaat om de weg ernaar toe."

Maar dan ineens…
Vorig jaar werd ikzelf geconfronteerd met ernstig ziek zijn. Verdere onderzoeken volgden, ik werd geopereerd, ik moest beslissingen nemen, kreeg behandelingen. Emotioneel ging het naar omstandigheden best goed met me. Het al die jaren werken met rouw en verlies, het coachen van mensen het heeft me nog krachtiger gemaakt.  
In die periode ging ik door met het werken met cliënten. Bestaande cliënten waren op de hoogte van mijn ziek zijn, immers ik moest snel worden geopereerd en kon daardoor een paar weken niet werken. Nieuwe cliënten waren niet op de hoogte van hetgeen ik doorheen ging en dat wou ik graag zo houden. Anders zat de kans erin dat de rollen zouden worden omgedraaid. Dan zouden cliënten aan mij vragen hoe het met me ging en dat was niet de bedoeling.  
Het werken met mijn cliënten bleef me in die tijd goed afgaan, natuurlijk was het af en toe best confronterend. Het is intens werk, het kost me bij tijd en wijle veel energie maar ik krijg er veel voor terug. Wat ik terugkrijg heeft te maken met de diepgang en de echtheid in het contact.
Mijn totale zijn, met al mijn kennis én al mijn ervaringen, mag en kan er zijn in het coachingscontact. Dat dit veelal van waarde is voor mijn cliënten deed en doet me na al die jaren nog steeds goed. Ik hoop nog járen veel verschillende mensen te mogen begeleiden op hun pad en in hun ontwikkeling !

Waarom nu?

“Wacht, met dat wat je heel graag wilt, niet tot later. Want als later eerder komt ben je te laat!”
Van de inhoud van deze tekst werd ik me een jaar geleden en nu nog, dus zeer bewust. Tijdens de behandelingen had ik de angst dat ik, door de bijwerkingen op den duur, nooit meer in de gelegenheid zou zijn deze droom tot uitvoer te brengen.
Het gaat nu heel goed met me, ik kan niet anders zeggen. De controles die ik heb gehad waren allemaal goed. Aangezien ik vorig jaar aan den lijve ondervonden heb dat ik zomaar ineens ziek kan zijn maakt dat ik nu voor deze reis kies. Ik wil niet langer wachten, ik wil nu gaan. Huub van der Lubbe bezingt dit prachtig in het lied: “Later is nu”: https://www.youtube.com/watch?v=waGLhW7Po5k

Uitdagingen zijn er om aan te gaan. Leven betekent uitdagingen aangaan. Hoe zal ik omgaan met de nieuwe omstandigheden? Ik zal andere vaardigheden moeten gebruiken en zal voor verrassingen komen te staan. De Camino zal een uitdaging voor me worden zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Uit mijn comfortzone, ontdekken. Ik ben er klaar voor!

Afsluiting
Beste lezer,
Dit was het weer voor dit kwartaal. Hoop dat je de nieuwsbrief met plezier hebt gelezen, dat het je stof tot nadenken geeft.

Wil je meer weten? Heb je behoefte aan een gesprek?
Kijk voor meer informatie op www.rosakiekebosch.nl of bel 06 486 47 561


Hartelijke groet,
Rosa Kiekebosch-Wigink